Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A jövő héten dől el Európa sor
  2011-09-24 19:02:09, szombat
 
  A jövő héten dől el Európa sorsa

T. P.
- uzlet@hetivalasz.hu
Utolsó módosítás:
2011.09.24. - 17:58

Jövő csütörtökön a német parlament magával ránthatja az egész euró-zónát.
Europai Unio



Még késő este is égnek a lámpák a berlini kormányzati negyed szobáiban. Angela Merkel stábja, a kereszténydemokraták vezetősége az utolsó percekig győzködi a rebellis képviselőket, akik immár nem csak a görög eurósegély-csomaggal, de Merkellel is szembefordultak.

A Görögországnak juttatott eddigi pénzügyi segítség - többek között a görög fél lassúsága miatt - eddig nem bizonyult elegendőnek, így egy szélesebb és hosszabb távú segélycsomag felállításáról készül dönteni Brüsszel és Frankfurt. Persze a költségek többsége - kezességként - Berlint fogja a leginkább terhelni. 211 milliárd euróról van szó, az eddigi összeg duplájáról. És ez már a berlini kormánykoalíció egyes politikusainak is sok.

Legelőször csak Frank Schäffler, szabad demokrata politikus jelentette be még a nyár folyamán, hogy nemmel szavaz a tervek ellen, s szerinte Görögországot hagyni kell csődbe menni. A liberális politikus már júliusban azt nyilatkozta a Heti Válasznak, hogy nem lehet hosszú távon a piaci törvényekkel szemben megmenteni a görögöknek felelőtlenül hitelező bankokat. Ugyanis a segélycsomagok nem Görögország vagy a görögök megmentését célozzák - hanem a bankokat akarják megóvni rossz hitelpolitikájuk következményeitől. Ha ugyanis Görögország fizetésképtelenné válik - a dél-európai állam persze gyakorlatilag már most is az -, akkor a neki hitelező bankok elesnek a követeléseik jelentős részétől. A német adófizetők pénzével tehát ismét bankokat mentenének meg.

Schäffler pedig bekeményített, s belső pártszavazást indított arról, hogy a Merkellel együtt kormányzó liberálisok mondjanak nemet a kancellár-asszony terveire. Jobboldali és liberális politikusok a Szövetségi Alkotmánybíróságot is bekapcsolták, abban bízva, hogy a híresen eurókritikus testület állja útját az újabb segélyeknek. A bírák azonban dodonai ítéletükben csak annyit mondtak ki: a Bundestag jóváhagyása nélkül nem lehet segélycsomagot életbe léptetni.

A Bundestagban a CDU/CSU-FDP-kormánynak biztos többsége van. Elvileg. De Frank Schäffler után egyre több liberális jelentette be, hogy nem támogatja a terveket. Sőt: kereszténydemokrata politikusok is hátrálnak kifele, a bajor CSU elnöke, Horst Seehoffer pedig egyenesen arról beszélt: Görögországot nem megsegíteni kell, hanem kizárni az eurózónából. Lehet, hogy a hellén államnak is jobb lenne egy ilyen kiút. Ha ugyanis visszatérnek a drachmához, a leértékelésekkel könnyebben tudnak játszani, s tudnak vevőt találni az állampapírjaikra.

Amúgy az athéni Ta Nea és Ethnos napilapok információ szerint már maga a görög pénzügyminiszter, Evangelos Venezilos sem tartja kizártnak a görög csődöt. Közben más elemzők szerint igenis engedni kell a görög adósságból - mindez persze nagy bevételkiesés lenne az európai bankok számára. Az európai hitelkeret voltaképpen tehát az ő érdekeiket szolgálja, amennyiben is nem engedi csődbe menni a hellén gazdaságot. Közben a feltörekvő államok - Brazília, Kína, India, Oroszország - nevében a brazil pénzügyminiszter, Guido Mantega határozottabb európai gazdasági politikát sürgetett, mondván: az egész világgazdaság függ immáron az egyelőre még mindig céltalanul kapkodó európai politikusok döntéseitől.

Az német FDP látva ezt, s miután a totális szétesés jeleit mutatja, utolsó nekifutásként euróellenes populizmusba kezdett. Philipp Rösler, a párt elnöke, alkancellár és gazdasági miniszter egyenesen arról beszélt - jó nagy esést okozva az európai tőzsdéken -, hogy Görögországot hagyni kell csődbe menni. Mára már visszatáncolt ezen álláspontjától, de Merkel még mindig nem lehet biztos, hogy csütörtökön meglesz-e a többsége.

,,Ha bukik az euró, vele bukik Európa", mondta Angela Merkel a Bundestag előtt. És mindenki tudja: Merkel is vele bukik. A pártján belül már felálltak a frontvonalak: egyesek kevesebb Európát, több piacgazdaságot és görög csődöt akarnak, mások viszont éppen a nemzetállami szűklátókörűségből áttérnének az európai szintre, mondván: a kontinens gondjai már csak így oldhatók meg.

A mindig is pragmatikus, a távlati céloktól irtózó Merkelnek ezúttal színt kellett vallania. Nehezen ment, de lassacskán előjött belőle egy szenvedélyes euróvédő. Aki persze a saját pozícióját is védi.

Hogy csütörtökön mégis összejöhet a többsége, azt leginkább egyes képviselők megélhetési félelmei eredményezhetik. Ha ugyanis bukik a kormánykoalíció, új választásokat kell tartani. Márpedig a felmérések nem sok jóval kecsegtetnek: a lakosság 80 százaléka elégedetlen a jobboldali kormánnyal, a liberálisok pedig már be sem jutnának egy új Bundestagba.


http://hetivalasz.hu/uzlet/poziciojat-vedi-41677
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hitelpolitikájuk, pénzügyminiszter, leértékelésekkel, állampapírjaikra, szembefordultak, eredményezhetik, kormánykoalíció, felállításáról, piacgazdaságot, politikusainak, segélycsomagot, álláspontjától, görögországnak, segélycsomagok, bevételkiesés, görögországot, határozottabb, visszatáncolt, világgazdaság, választásokat, nekifutásként, gyakorlatilag, pártszavazást, bekeményített, szenvedélyes, követeléseik, kezességként, eurókritikus, felelőtlenül, törvényekkel, frontvonalak, képviselőket, bekapcsolták, populizmusba, bundestagban, nemzetállami, jövő héten, német parlament, egész euró-zónát, berlini kormányzati, utolsó percekig, rebellis képviselőket, költségek többsége, leginkább terhelni, eddigi összeg, berlini kormánykoalíció, nyár folyamán, tervek ellen, liberális politikus, piaci törvényekkel, görögöknek felelőtlenül, görögök megmentését, Europai Unio, Angela Merkel, Frank Schäffler, Heti Válasznak, Szövetségi Alkotmánybíróságot, Horst Seehoffer, Evangelos Venezilos, Guido Mantega, Philipp Rösler,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Alvó cica  Messziről jött ember  Ünnepelj csak  Paul David Tripp Április 26  Paul David Tripp Április 23  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Semmit ne higgy el  A Gömb  Paul David Tripp Április 24  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Viharban csak az a fa marad ál...  Ez a jó az alvásban.  Minden szülő a lényével nevel.  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Beney Zsuzsa - Sirató  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A fák lelke  Gábor Dénes gondolata  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Esti kép  Ünnepelj csak  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Szép estét  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Esti kép  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
jövő héten, német parlament, egész euró-zónát, berlini kormányzati, utolsó percekig, rebellis képviselőket, költségek többsége, leginkább terhelni, eddigi összeg, berlini kormánykoalíció, nyár folyamán, tervek ellen, liberális politikus, piaci törvényekkel, görögöknek felelőtlenül, görögök megmentését, bankokat akarják, dél-európai állam, neki hitelező, követeléseik jelentős, német adófizetők, kancellár-asszony terveire, híresen eurókritikus, újabb segélyeknek, bírák azonban, hellén államnak, ilyen kiút, leértékelésekkel könnyebben, görög pénzügyminiszter, görög csődöt, görög adósságból, európai bankok, európai hitelkeret, hellén gazdaságot, feltörekvő államok, brazil pénzügyminiszter, egész világgazdaság, totális szétesés, párt elnöke, európai tőzsdéken, pártján belül, európai szintre, kontinens gondjai, távlati céloktól, szenvedélyes euróvédő, saját pozícióját, jobboldali kormánnyal, liberálisok pedig, hitelpolitikájuk, pénzügyminiszter, leértékelésekkel, állampapírjaikra, szembefordultak, eredményezhetik, kormánykoalíció, felállításáról, piacgazdaságot, politikusainak, segélycsomagot, álláspontjától, görögországnak, segélycsomagok, bevételkiesés, görögországot, határozottabb, visszatáncolt, világgazdaság, választásokat, nekifutásként, gyakorlatilag, pártszavazást, bekeményített, szenvedélyes, követeléseik, kezességként, eurókritikus, felelőtlenül, törvényekkel, frontvonalak, képviselőket, bekapcsolták, populizmusba, bundestagban, nemzetállami, segélycsomag, kecsegtetnek, visszatérnek, elegendőnek, megsegíteni, politikusok, elégedetlen, liberálisok, oroszország, kormányzati, csütörtökön, jóváhagyása, ítéletükben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.